Почина дядо Добри – живият светец, посветил се на човечността

Живият светец, както го наричаха хората, е издъхнал по обед в Кремикавския манастир, където той беше отседнал последните години, съобщиха от обителта пред Dnes.bg.

Утре тялото на дядо Добри ще бъде изложено за покление в църквана на родното му село Байлово. А погребението му ще е в четвъртък.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Дядо Добри – благият просяк-светец на 103 години
Дядо Добри на 102! Празнува с пъпеши, грозде и диня
Живият светец Дядо Добри заживя в манастир
Дядо Добри, познавате го! Папата разказа историята му!
Дядо Добри навърши 103 г. през миналата 2017 г.  Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война.

При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух.

През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат „Светецът от Байлово“.

Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемат от мнозина като изключителен нравствен модел в съвременното ни общество.

Заради лишенията на които се подлагаше, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия, и надеждата, която даваше на отчаяните, възрастният старец бе изключително уважаван и почитан от хората.

Dnes.bg изказва съболезнования за кончината на светия човек. Бог да го прости!

По публикацията работи: Златко Желев

Коментирай
comedybg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *